cato%20logo_edited.jpg

Fitness Center

Cato-Meridian CSD Fitness Center, designed by Teitsch-Kent-Fay Architects, P.C., was officially opened on December 7, 1997. This celebration marked the completion of a $6.7 million project which includes a swimming pool, gymnasium with an elevated running track, a fitness training room, and locker room, as well as a 14-classroom addition and renovations to the existing Elementary and Middle School buildings.

scan0415
scan0415

scan0434
scan0434

Cato Overbuild trusses
Cato Overbuild trusses

scan0415
scan0415

1/14

Middle School Historic Reconstruction

IMG_1045
IMG_1045

IMG_1078
IMG_1078

IMG_1075
IMG_1075

IMG_1045
IMG_1045

1/6

This project required careful, sensitive detailing to re-create the classical details, and maintain the historic appearance of the building while preparing it to continue to withstand the strain of our upstate weather. Teitsch-Kent-Fay Architects, P.C. and our team of consultants worked closely with the Board of Education, District Administration, Construction Manager, and Financial Consultant as well as the New York State Education Department Office of Facilities Planning, to ensure a well coordinated, successful project.

High School

  • New two story Classroom Wing Addition, including Music Suite and de-watering system.

  • Reconstruction of existing 1969 High School building.

  • Athletic Facility Reconstruction including: New Rubberized Track, relocated Baseball and Softball fields, Football Field reconstruction including: Light Towers, Spectator’s Stands and Press Box.

EXCEL Project

track to south
track to south

Untitled-Scanned-11
Untitled-Scanned-11

CMCSD close up cropped photo of new addn
CMCSD close up cropped photo of new addn

track to south
track to south

1/11
cato elem floor 013
cato elem floor 013

cato elem floor 010
cato elem floor 010

cato elem floor 006
cato elem floor 006

cato elem floor 013
cato elem floor 013

1/7

This project involved asbestos abatement at the floor and ceilings of the corridors. This scope required the replacement of all finishes in these spaces.

Rather than just replace the materials “in-kind” Teitsch-Kent-Fay developed a floor layout that increases the amount of color, provides greater interest, and adds to the overall lightness of the space.

Special detailing at the ceilings increases the light levels in the corridor, creating a greater sense of volume, and accommodating existing utilities that cross the ceiling space.